Både vit och svart tryffel passar bra till en pastarätt. Man kan också mixa sorter. Vilken pasta man använder är en smaksak. Personligen gör jag alltid tagliatelle, ibland hemmagjord och ibland köpt. 7/100/1 000 regeln är en regel jag lärt mig i Italien för att tillaga god pasta och som jag alltid använder. Den innebär 7 gr salt, 100 gr pasta och 1 000 ml (1 L vatten). Så multiplicerar du bara med antalet personer.

Pasta 4 pers: 400 gr pasta, 28 gr salt, 4 L vatten, ca 20 gr tryffel (lite mindre om det är vit 10-15 gr) alternativ 1 msk av tryffelprodukt (förslag sist i receptet), 1 dl grädde, en klick smör, ½ dl riven ost (jag använder alltid en lagrad pecorino eller västerbottenost).

  1. Riv ner tryffeln i grädden och låt stå och dra ett par timmar. Fungerar även utan denna förberedelse men för att få ut maximal tryffelarom så är det en suverän förberedelse som gör att man kan snåla med tryffel och minska mängden. Spara tryffel för att garnera rätten med skivad eller riven tryffel. En grundregel är att billigare sorter har man i det mesta under tillagningen och dyrare sorter använder man mer uppe på tallriken och mindre under tillagningen. Hör med din leverantör hur du ska göra med just den sorten du köper för tillfället.
  2. Häll ner tryffelblandningen i en vid stekpanna/wokpanna och värm upp. Lägg i en smörklick och låt smälta på svag värme. Tryffel ska inte koka (inte överstiga 80 grader).
  3. Koka upp vattnet med saltet i. Lägg i pastan och koka pastan ungefär 1/3 av angiven koktid på paketet.
  4. Ta upp pastan med hålslev och lägg ner i pannan med tryffelblandningen. Låt allt värmas upp tills det sjuder.
  5. Ös på av pastavattnet och låt sjuda tills pastan är färdigkokt (ca 15-20 minuter på svag värme). Ös på mer av pastavattnet under hela koktiden.
  6. Lägg i lite riven ost på slutet som får smälta ihop med blandningen för att få riktig krämig pasta.

Servera med grönsaker efter smak och årstid.

Produkter som rekommenderas för att byta ut färsk tryffel är Tartufatan som har en god mix av två sorters svart tryffel, Karl-johan svamp med vit tryffel eller vit tryffelcreame. Finns att köpa på delikatezza.se