Tuber Borchii                

  Tuber Borchii är en vit tryffel som har säsong januari till mars/april. Bäst är den under februari och mars. T. Borchii ska inte förväxlas med T. Magnatum som är den dyra vita sorten. T. Borchii är en liten tryffelsort i storlek som körsbär. Den kan vara större men det hör inte till vanligheter. Formen är rundare än på den dyra vita och ådringen mörkare och med betydligt större skillnad i färg mellan vitt och brunt. T. Borchii har en distinkt smak med inslag av vitlök

.I Sverige är det oftast den dyra vita den man menar när man säger vit tryffel men det är T. Borchii som är mest vanlig i olika tryffelprodukter. Enligt EU standard ska produkter vara utmärkta med det latinska namnet men ibland står det bara Bianchetto och då är det T. Borchii. I Italien benämns de vita med Bianco för den dyra T. Magnatum och Bianchetto för denna T. Borchii vilket kan vara lite förvillande för oss här uppe i nord.

Doften är mild och inte alls lika stark som hos den dyra T. Magnatum. Går man på doft så känner man sig besviken på denna Bianchetto. Men skenet bedrar. Smaken är starkare och vitlökssmaken som nämndes kan få en del att vara helt övertygade om att det är vitlök i maten.

I Italien är T. Borchii vanligt förekommande både på restauranger och i produkter. Även privatpersoner är en stor köpgrupp medan här i Sverige är den inte speciellt vanlig i handel. Förmodligen för att vi inte har en naturlig tryffelkultur i vår matlagning och ännu inte upptäckt denna i Italien så populära tryffel.

Ungefärligt pris hos Maltezia 7,00 – 9,50 SEK/gr