Tuber Brumale

Tuber Brumale är en svart tryffel som har säsong november till mars. Bäst är den under februari och mars. Den hör inte till de finaste av de svarta men heller inte till de sämsta. Smaken är stark. En del kan uppfatta den för stark och är man inte van vid den bör man smaka sig fram till lagom kryddning. Den skiljer sig både i doft och smak från Tuber Aestivum och Tuber Uncinato som har mild doft och smak. T. Brumale omnämns ofta ha inslag av musk. I Italien är det T. Brumale som kallas svart vintertryffel i vardagligt tal vilket kan bli fel för oss svenskar eftersom benämningen ofta används här i Sverige för en dyr sort. 

Skalet är finmaskigt och ådringen är mörkbrun och vit/grå med ett tydligt mönster.

T. Brumale används till pasta, kött/fisk eller sås och bör sjuda med maten under tillagning. Inte skivas över på tallriken. Du kan med fördel blanda den med grädde eller smör för att använda i tillagning. Tuber Brumale passar väldigt bra att göra kryddsmör av och ha i frysen.

Ungefärligt pris hos Maltezia 3,50 – 4,80 SEK/gr