Tryffel förhöjer en festmåltid både i förrätter och varmrätter. Även i dessert är tryffel gott. Mörk choklad med tryffel till gott kaffe är en fin avslutning på en god middag. Men det behöver inte vara fest för att njuta av tryffel. Ibland är man trött på vardagsmaten som lätt blir upprepningar. Lite tryffel i pannbiffarna eller köttfärslimpan ger en helt ny rätt på väldigt enkelt sätt. Eller bre tryffelsmör på frukostmackan med skivade ägg på ger en underbar start på dagen på samma enkla sätt. Tryffel är en smaksättare och kräver egentligen inga egna recept. Vill du ändå ha lite mer konkret så hittar du recept här. Man gör helt enkelt den rätt man vill servera och smaksätter med tryffel. Den rätten kan vara allt möjligt. Fisk, kött, ägg, pasta, ris, potatis passar alla jättebra att smaksätta med tryffel. Finns dock några grundregler man ska tänka på:

Tryffel ska inte överstiga 80 grader. Alltså inte koka.

Tryffel ska inte micras i microvågsugn.

Mängden tryffel per person minskar ju fler man är. Tillagar man till 4 pers kan man räkna med ca 15-20 gr men tillagar man till 20 pers så räcker det med 25-40 gr.

Tryffel tips

För matlagning med tryffel kan du egentligen ta de Recept du gillar och tillsätta tryffel som vilken krydda som helst. Salt framhäver tryffel så lite extra salt är att rekommendera.

Förbereda tryffel

Ska du göra en t ex en sås så tillsätter du tryffel på slutet och låter tryffeln sjuda ihop med såsen ca 5 minuter för att smaken ska sprida sig väl. Med fördel river du ner tryffel i grädde, creame fraiche eller annan fettlöslig råvara innan tillagning genom att lägga i riven tryffel i lite av mängden och låta stå och dra. Det kan du göra så långt före som dagen innan. Tryffel är nämligen fettlöslig och aromerna frigörs och förstärks. När såsen är klar tillsätter du tryffeln. Tänk bara på att tryffel inte ska koka utan bara stå på värmning några minuter med såsen. Det här knepet gäller inte bara för sås utan är användbart för allt man gör med tryffel.

 

Även ägg tar åt sig av tryffelaromerna. Det går att lägga ägg tillsammans med tryffel i en burk med tättslutande lock. På så sätt smakar äggen tryffel. Har man en tryffel med stark arom kan man göra en tryffelomelett utan tryffel i men med en tydlig tryffelsmak. Tryffel är väldigt fuktkänslig och du måste lägga papper med hög uppsugningsförmåga under och över tryffeln i burken.

 

Vilken sort???

Vilken sort ska man använda till vad? Det är helt och hållet en smaksak! När jag guidat turister i Italien och vi provat olika sorters tryffel har det lite överraskande visat sig att de dyra ofta inte varit de som uppfattats som godast. Den som överlag varit populärast av de svarta är Tuber Aestivum och även mixad med den billiga Tuber Mesentericum. När det gäller vita är det alltid den dyra i jämförelse som vinner mot den billigare men utan jämförelse tycker alla att den billigare är helt underbart god! Överlag har de billigare tryfflarna en dov, skogig smak och ska för att komma till sin rätt sjuda ihop med mat under tillagning. Alltså blandas ner i maten medan de dyrare serveras riven eller skivad över maten direkt på tallriken. De sorter som kan läggas direkt uppe på en tallrik är T. Aestivum, T. Melanosporum, T. Uncinato och bland de vita fungerar både T. Magnatum och T. Borchii