”Vad smakar tryffel?” brukar vara en vanlig fråga. Mitt svar brukar alltid vara en motfråga. Vad smakar choklad? Eller paprika? Tryffelsmak är tryffelsmak och har inget som är jämförbart. Olika sorter skiljer sig i smak och karaktär men grundsmaken eller vad man ska kalla det är detsamma. När det gäller svart tryffel finns en mängd olika variationer i olika sorters tryffel. Vilken man gillar bäst är en ren smaksak. Det är inte alltid alla tycker den dyraste är den godaste. Enda sättet att klura ut vilken som är din favorit är att prova sig fram. Maltezia arrangerar tryffelprovningar för de som vill testa flera sorter bredvid varandra.

Sorterna skiljer i doft, karaktär och både yttre och inre utseende. Tryfflar är vackert ådrade invändigt. Vissa sorter har kraftig marmorering mellan mörkt och vitt medan andra är ljusbeige och vit mönstrade. Den riktigt fina svarta T. Melanosporum är nästan helt svart i sin marmorering. Man brukar säga att desto mörkare den är desto finare exemplar är det. Yttre skalet är på denna svart med fin maskning medan T. Aestivum har  djupa skåror i sitt yttre skal som är brunt till färgen. Sen ligger alla andra sorter mellan dessa två. Vissa sorter är små sorter med en normalvikt av 5-15 gr och vissa sorter kan bli så stora som 5-600 gr. Ibland kan det alltså vara helt normalt att en tryffel väger 10 gr medan det för en annan sort räknas som extremt liten och därför betingar ett lägre pris än vad som är normalt för sorten.

Ja, ni hör…… Det är inte helt lätt att förstå vad man köper mer än att det är tryffel. Som konsument kan det vara bra att veta att det latinska namnet alltid ska stå med på kvitto. Låt oss säga att du köpt en T. Aestivum och betalt 7 SEK/gr och nästa vecka hittar du samma sort för 4,50 SEK/gr. Då känner du dig förmodligen lite lurad. Det ska du inte göra. Pris skiljer sig nämligen åt beroende på växtplats tryffeln haft och storlek är också avgörande för priset.  Stora exemplar betingar alltid ett högre pris. Men visst förekommer det mycket skojeri i tryffelbranschen så du kan ha blivit lurad också. Det gäller att kunna lita på sin leverantör som förhoppningsvis vet vad de pratar om.

När det gäller vit tryffel så finns det många olika sorter men det är främst två man räknar med i kategorin. Grundregeln för inre ådring är samma som hos svart, de finare har en finmaskig ådring där det är svårt att urskilja mönstringen på riktigt fina exemplar. En billigare sort har klar marmorering med tydliga skillnader i färger. Storleksmässigt är det en liten sort som sällan väger över 20 gr. Det vanligaste är att de ligger mellan 5 – 10 gr medan den dyrare sorten kan variera mellan 5 gr till flera hundra gram per exemplar. Den dyra T. Magnatum har stort prisintervall beroende på klassificering och storlek av exemplar. Mellan en liten och en riktigt stor kan det skilja 45 000 SEK i kilopris (15 000 SEK/kg för små och 70 000 SEK/kg för riktigt stora). Exemplaret på bilden vägde 469 gr och var av otroligt fin kvalité. Tyvärr var det inte jag som hittat den.

Kul att veta om tryffel.

Utan att bli allt för vetenskapliga så är det så att de dyraste sorterna, både svart och vit, innehåller ämnen som vi attraheras av. Den dyra vita Tuber Magnatum innehåller ett liknande ämne som när vi känner passion. Detta ämne attraherar samma delar av hjärnan när vi känner dess lukt och smak. Det är alltså inte bara den goda smaken vi fastnar för utan omedvetet attraheras våra hjärnor när vi känner smak och lukt av Tuber Magnatum. ”Jag vill haaaaaa dig!” säger vår hjärna till oss! Den dyra svarta Tuber Melanosporum innehåller samma ämne som mörk choklad som påverkar signalsubstanserna i vår hjärna. När man äter Tuber Melanosporum är det ingen tillfällighet att vi mår bra utan hjärnans reaktion är att sända ut en lyckokänsla inom oss.