Att vara tryffelletare innebär att man är beroende av vädret för sin försörjning. Precis som fiskare, jordbrukare m fl. En del tryffelletare jobbar med det på heltid, andra har det som bisyssla och vissa gör det bara för att det är kul och då på sin fritid. Man behöver en hund och något att gräva med. Så behöver man en licens också. Innan man får licensen måste man göra ett prov där man visar att man har kunskap om olika sorter, hur man ska gräva och vilka skyldigheter man har att återställa naturen efter att man grävt en grop.

Utan hund hittar man inga tryfflar. Setter, Cockerspaniel, Lagotto, Bracco eller korsningar är de vanligaste raserna som används. Det måste vara en energisk, hund som orkar och vill jobba en hel dag. En riktigt bra tryffelhund ska analysera var tryffeln finns, gräva upp den och antingen apportera den eller vänta till husse eller matte kommer fram. Nästan alltid är det en husse. Iallafall i Italien. Hunden ska utan problem kunna vara lös i naturen. En hund som jagar vilt är ingen höjdare när man letar tryffel.

Grävredskap ser lite olika ut beroende på region i Italien. Det finns både små som får rum i fickan eller väskan och längre som då även kan användas som vandringskäpp om man vänder på den. Olika hackor används till olika sorter. Letar man den dyra vita använder man oftast en liten hacka som får rum i fickan. En del tryfflar växer i stenig miljö som är svår att gräva i och en del, som de dyra vita i lera där det mer är ett ”petande” för att få fram tryffeln. Så olika redskap är inte bara regionalt utan även beroende av sorts tryffel.