Tryffelsallad kan serveras som en förrätt, till en varmrätt eller som en egen matig sallad för en lättlunch beroende på vad man har i. Ett grundrecept är bra att utgå ifrån för att sedan modifiera efter hur salladen ska serveras.

T. Aestivum, T. Uncianato, T. Melanosporum (svarta tryfflar), T. Borchii eller T. Magnatum är lämpliga sorter att använda i en sallad. I en sallad använder jag alltid färsk tryffel.

4 pers: 1 dl fin olivolja, salt, 1 stor citron, 1 påse ruccolasallad, 10-20 gr färsk tryffel (varierar beroende på sort och kvalité, kolla med din leverantör)

  1. Häll upp hälften av olivoljan i en salladsskål.
  2. Riv skalet på citronen och krama ur citronsaften i ett glas eller en liten skål.
  3. Riv lite av tryffeln på rivjärn. Personligen tycker jag det är gott att mixa finrivet med grovrivet och skiva resten i tunna skivor.
  4. Varva citronsaft. citronskal, ruccola och tryffel i skålen och salta lätt varje varv. Ringla också över lite olivolja.

Ska salladen serveras som tillbehör till varmrätt fungerar detta grundrecept. Ska den däremot serveras som en egen lättlunch kan du blanda i krutonger, räkor/kräftstjärtar/ost eller annat du tycker är gott. Till en förrätt kan du servera grön sparris eller ost till tryffelsalladen.