Alla sorters tryffel går att använda till tryffelsmör. En blandning som är god för de svarta är samma blandning som ingår i många produkter, 2/3 T. Aestivum och 1/3 T. Mesentericum. Det är också gott att blanda finrivet med lite grovrivet för att få små bitar som ger tuggmotstånd. Bland de vita är T. Borchii en trevlig tryffel att använda i smör. Med dess inslag av vitlök får man en extrakryddning ”med på köpet” så att säga. Gör så här:

Ingredienser: Ungefär 30 gr tryffel, 300 gr smör, salt

  1. Låt smöret bli rumsvarmt.
  2. Riv tryffeln på rivjärn, mest finrivet och ca 10-12 gr grovrivet.
  3. Blanda ner tryffeln i smöret, salta och vispa om du vill ha ett fluffigare kryddsmör.
  4. Spritsa ut i knäckformar.
  5. Låt stå och ”dra” 5-7 timmar i kylskåp och lägg sedan ner i burkar i frysen.

Mängden tryffel är inte 10 gr per 100 gr smör. Använder man mer smör räcker det att öka ca 5 gr per 100 gr smör. Tryffel ger mycket smak och aromerna frigörs i smör (ja, i alla fettlösliga råvaror). För att få bra smak bör man använda åtminstone 15-20 gr i matlagning men dessa gr räcker långt och behöver endast ett mindre tillskott för större portioner.